Kasvatus

Käymme näyttelyissä silloin tällöin joko kissan kanssa tai ilman seuraamassa tuomareiden toimintaa, tapaamassa kavereita ja tutustumassa uusiin kissoihin. Mutta kasvatukselliset periaatteet ovat ihan toisaalla kuin pelkkä näyttelyvoittajien tuottamisessa.

Olemme isännän kanssa hyvä yhdistelmä, hammaslääkäri + fyysikko. Olemme kiinnostununeita geneettisestä monimuotoisuudesta ja geenipohjan laajuus onkin ehdoton peruspilari tuleville Pajujan kissasukupolville.

Jatkuva kouluttautuminen ja yhteistyö muiden puhdasrotuisten abyjen kasvattajien kanssa, on meille tärkeää.

Kasvatuksen periaatteita

Meille erittäin tärkeä asia on myös toiminnan avoimuus. Jokainen kissa on rekisteröity Suomen kissaliittoon ja kissojen rekisteritietoihin löytyy linkki Kissat -sivulla. Näistä rekisteritiedoista löytyy terveystiedot, näyttelytiedot ja sukupuu. Julkaisemme kaikkien pentueidemme sukutaulut myös E.R.o.S.-tietokannassa, joka on abyjen ja somalikissojen sukutaulujen rekisteri, jota ylläpitää Jacques Le Renard. E.R.o.S-tietokannasta saa myös laskettua sukusiitosprosentin ja sukukatokertoimet, jotka ovat meille erittäin tärkeitä työkaluja kasvatuskissoja valittaessa ja yhdistelmiä suunniteltaessa. Kissojemme sukutauluissa on ja tulee olemaan vain puhdasrotuisia abessinialaisia neljässä perusvärissä.

Lyhytnäköinen pika(näyttely)voittojen tavoittelu ei ole meidän tapamme kasvattaa, koska haluamme, että abessinialiaset ovat rotuna elinvoimainen vielä 50+ vuoden päästä. Tämän Geenipohjan kaventumisen ikävät seuraukset, kuten yleinen vastustuskyvyn heikkeneminen, kissayksilöiden koon vähittäinen pieneneminen, fertiliteetin aleneminen ja eliniän lyheneminen eivät vielä muutamassa sukupolvessa näy, vaan tulevat näyviin vasta vuosien ja sukupolvien päästä.

Tällä hetkellä on suunnitelmissa, että kasvatuskissoille tulevat saamaan maksimissaan 3 pentuetta, jonka jälkeen tytöt pääsisivät viettämään hyvin ansaittuja huolettomia eläkepäiviä.

Abessinialaisen rodun palautuksessa aikanaan päätettiin, että abessinialainen on lyhytkarvainen kissa. Tätä varten on tehty valtava työ, jotta mm. pitkäkarva ja muut rotumääritelmään kuulumattomat ominaisuudet ollaan saatu pois geenipohjasta. Tätä linjausta kunnioitamme, ja aiomme kasvattaa vain kissoja, joiden sukutauluissa ei ole muita rotuja tai karvanpituuksia.

Abessinialainen on paitsi yksi vanhimmista, myös yksi maailmanlaajuisesti suosituimmista kissaroduista, joten onneksi monipuolisia sukulinjoja riittää aidoissakin abessinialaisissa eikä tarvitse tyytyä melkein-abyihin. Harvinaisemmat sukulinjat ovat tosin vaikeasti saatavissa ja näiden saaminen vaatii luottamuksellisen suhteen kasvattajien välille.

Meille näyttelyjen voittoja, ulkomuotomeriittejä ja pokaaleja huomattavasti tärkeämpi asia on löytää hyvät ja vastuulliset kodit, joissa kasvattimme saavat elää rakastettuina perheenjäseninä koko elämänsä, ja jossa ne saavat tarvitsemaansa huomiota ja aktiviteetteja.

Kissojen terveysestit

Kasvatuskissoille tehdään seuraavat testit:

  • FIV on kissan immuunikatovirus
  • FeLV on kissan leukemiavirus
  • sieni-infektio
  • PRA on perinnöllinen silmän verkkokalvon rappeutuma
  • PK-anemia on perinnöllinen pyruvaattikinaasientsyymin puutoksesta johtuva anemia.

PRA ja PK-anemia ovat molemmat väistyvästi eli resessiivisesti periytyviä ja nykyään usealta kissarodulta löydettyjä sairauksia. PRA:han tai PK-anemiaan sairastuneita abessinialaisia ei ole enää vuosiin tavattu Suomessa, koska geenitestin käytöllä voidaan valita vanhemmat, joiden perillisillä ei ole riskiä näistä perinnöllisistä sairauksista.