Kasvatus

Aiomme käydä näyttelyissä silloin tällöin joko kissan kanssa tai ilman seuraamassa tuomareiden toimintaa, tapaamassa kavereita ja tutstumassa uusiin kissoihin. Mutta kasvatukselliset linjat ovat ihan toisaalla kuin pelkkä näyttelyvoittajien tuottamisessa.

Olemme isännän kanssa hyvä yhdistelmä, hammaslääkäri + fyysikko. Olemme kiinnostununeita geneettisestä monimuotoisuudesta ja geenipohjan laajuus onkin ehdoton tavoite tuleville Pajujan kissasukupolville.

Tarkoituksena on kasvatustyön ja sukupolvien eteneminen, jatkuva kissalan ”henkilöstön” kouluttautuminen ja yhteistyö muiden ”sääntökilttien” kasvattajien kanssa.

Geenipohjan kaventumisen ikävät seuraukset, kuten yleinen vastustuskyvyn heikkeneminen, kissayksilöiden koon vähittäinen pieneneminen, fertiliteetin aleneminen ja eliniän lyheneminen eivät vielä muutamassa sukupolvessa näy, mutta lyhytnäköinen pika(näyttely)voittojen tavoittelu ei ole meidän tapamme kasvattaa. Haluamme, että abessinialaiset ovat rotuna elinvoimainen vielä 50+ vuoden päästäkin.

Erittäin tärkeä asia on meille myös toiminnan avoimuus: tulemme laittamaan kaikkien tulevien pentueidemme sukutaulut Eros-tietokantaan, samoin kotisivuillemme. Eros-tietokannasta saa myös laskettua sukusiitosprosentin ja sukukatokertoimet, jotka ovat meille erittäin tärkeitä työkaluja kasvatuskissoja valittaessa ja yhdistelmiä suunniteltaessa.

Kissojemme sukutauluissa on ja tulee olemaan vain puhdasrotuisia abessinialaisia neljässä perusvärissä.

Tällä hetkellä on suunnitelmissa, että kasvatuskissoille maksimissaan 3 pentuetta, jonka jälkeen tytöt pääsisivät viettämään hyvin ansaittuja huolettomia kastraattipäiviä.

Abessinialaisen rodun palautuksessa aikanaan päätettiin, että abessinialainen on lyhytkarvainen kissa. Tätä varten tehtiin valtava työ, jotta mm. pitkäkarvan ja muut rotumääritelmään kuulumattomat ominaisuudet pois geenipohjasta. Tätä linjausta kunnioitamme, ja aiomme kasvattaa vain kissoja, joiden sukutauluissa ei ole muita rotuja tai karvanpituuksia 70-80 -luvun jälkeen, jolloin somali rotuna eriytettiin.

Onneksi abessinialainen on paitsi yksi vanhimmista, myös yksi maailmanlaajuisesti suosituimmista kissaroduista, joten kasvatusmateriaalia riittää aidoissakin abessinialaisissa eikä tarvitse tyytyä melkein-abyihin. Harvinaisempia linjoja ei tosin välttämättä saa ihan tuosta noin vain, vaan niiden eteen joutuu tekemään töitä ja osoittamaan luotettavuutensa.

Kissat sijoitukseen tai omistukseen

Meille näyttelyjen voittoja, ulkomuotomeriittejä ja pokaaleja huomattavasti tärkeämpi asia on löytää hyvät ja vastuulliset kodit, joissa kasvattini saavat elää rakastettuina perheenjäseninä koko elämänsä, ja jossa ne saavat tarvitsemaansa huomiota ja aktiviteetteja. Abessinialainen on luonteeltaan ekstrovertti ja kaipaa tekemistä ja huomiota, sohvankoristeeksi siitä ei ole. Paras, jos sillä olisi toinen abessinialainen kaverina.

Abessinialaista pidetään sisäkissana, ulkoiluttaminen vain valjailla. Sopii myös lapsiperheeseen, allergikoille (testaathan kuitenkin pitämällä abya sylissä ennen päätöstä hankkimisesta) sekä koiraomistajille, koska luonne on sosiaalinen.

TESTIT, SAIRAUDET ja TERVEYS.

Kasvatuskissat testaan luonnollisesti FIV:n, FeLV:n ja sienen varalta, myös PRA:n ja PK-anemian varalta. PRA on perinnöllinen silmän verkkokalvon rappeutumasairaus, ja PK-anemia on perinnöllinen pyruvaattikinaasientsyymin puutoksesta johtuva anemia. Molemmat ovat väistyvästi eli resessiivisesti periytyviä ja nykyään usealta kissarodulta löydettyjä sairauksia. PRA:han tai PK-anemiaan sairastuneita abessinialaisia ei ole enää vuosiin tavattu Suomessa, koska geenitestin käytöllä voidaan helposti estää mahdollisesti sairastuvien kissojen syntyminen.